2008. november 26., szerda

Hold X True - A mi utunk



Hosszú ideje tett ígéretének tett eleget a népszerű hazai straight edge formáció, amikor megjelentette egyetlen hangzóanyagon az eddigi összes magyar nyelvű szerzeményét.
Az első számtól ("Utolsó ítélet") eltekintve már korábban más lemezeken megjelent anyagot kaphatunk a kezünkbe, tehát minimális a meglepő zenei fordulatok száma. Ami mégis érdekes lehet, az az, hogy a lemez teljes egészében tartalmazza a formáció legutolsó ("Crossroads" című) anyagát is, ezúttal csak magyar nyelven, ami kedves gesztus a nagyközönség
számára, hiszen így valódi újdonságot is kaphat a kezébe. A műsoridő maradékát a ma már akár "klasszikusnak" is nevezhető számaik töltik ki, melyeket sokszor hallhatunk bulikon is.
Aki járt már Hold X True koncerten, azoknak mindenképpen ismerős kell, hogy legyen a repertoár, hiszen hazánk legnépszerűbb youthcrew zenekaraként sokfelé eljutottak és meglehetős népszerűségre tettek szert a hardcore színtéren belül (itthon és külföldön egyaránt).
A cédét elsősorban inkább a gyűjtőknek és azoknak ajánlanám, akik most kezdenek ismerkedni a bandával, mert afféle "Best of..." lemeznek is felfoghatjuk a gyűjteményt, amin rengeteg nagyszerű szám szerepel egy helyen.
A kivitelezést tekintve igényesnek mondható az alkotás (hacsak azt nem számítjuk gyenge pontnak, hogy maga a korong egy megszitázott, de mégis írott CD). A szövegek is mind benne vannak a borítóban (ami szerintem mindenképpen pozitívumként értékelhető), így a zenekar gondolatvilágába is bepillantást nyerhetünk.

NSHC Massacre



Nemrég jött ki egy 3-as split lemez a 2yt4u records gondozásában amely az NSHC Massacre vol 1. címet kapta. A lemezen szerepel a „Downfall”, a „Hatelords” és hazánk egyik legjobban pörgő NS zenekara a „Fehér Törvény” is. Aki ismeri a „Downfall”-t annak nem kell bemutatni hogy mit várhat a zenekartól, aki még nem hallot róluk azoknak csak annyit mondanék hogy erőteljes ének párosul kiváló zenei aláfestéssel és aki szereti az erőszakos HC-t annak kötelező ;) Az első 6. szám (Introval együtt) a „Downfall” szekciója. Kiváló anyag. Rögtön utána a 7. szám egy introval indul ami kis váltás a fejleszaggatós HC után de nem sokat kell várnunk arra hogy egy szintén kiváló zenekar a „Hatelordz” előadását hallgassuk. Ha be kéne sorolnom őket valahova én azt mondanám hogy erőteljes agresszív Old School HC-t játszanak. Eddigi munkásságukat én nem nagyon ismerem de ezek a dalok jól sikerültek és engem meggyőztek arról hogy a spliten a helyük. Ők csak 4 számmal szerepelnek az albumon. El is érkeztünk a „Fehér Törvény” részleghez. A 11. szám a koncertekről jól ismert „Önmagadnak” ami nekem személyes kedvencem és ami arról szól, hogy mindenféle függőségektől mentes életre hívja mozgalmunk tagjait. A 12-es szám kicsit metálosabbra sikerült és a „Benned Még Csak Szunnyad” címet kapta. Ez a dal azoknak próbálja meg felnyitni a szemét akik még csak gondolkodnak azon, hogy talán a mozgalomban van a helyük de még nem léptek. A 13. szám a „Skinhead Hadsereg” amit szintén hallhattunk már koncerteken. 14-es a „Művész” amit halhattunk már párszor és ami a Führer nagy tetteit próbálja meg belesüríteni pár percbe. A 15-ös szám egy „Aljas Indokból” feldolgozás ami méltó zárása a splitnek. A Fehér Törvény eddigi legjobb formáját hozta ezen a spliten és elindult a szó szerinti NSHC rögös útján. Nagyon nagy izgalommal várom a nagylemezt:) Aki csak teheti vegye meg ezt a splitet mert 3 kiváló zenekartól hallhatunk róla egy olyan zenei válogatást ami mindenkinek a polcán alap kell, hogy legyen.

Gungnir - Strength through grind



"Kis" szünet után ismét lecsapott ránk hazánk első számú "hategrind" zenekara, ezúttal egy kartontokos mini-CD formájában. A "mini" nem csak a hosszra utal ezúttal (kb. 7 perc), hanem a lemez méretére is, hiszen egy kisméretű, mindössze kb. 7 centi átmérőjű CD lemez lapul a szintén aprócska tokban.
A korongon található 6 tételből az egyik egy Vaginal Jesus feldolgozás, ami üdvözlendő dolog, hiszen nem jellemező, hogy az ultraagresszív szövegeiről híressé-hírhedtté vált Anal Cunt project zenekar számait bárki "bevállallná" egy feldolgozás erejéig. A Gungnir változata mondjuk nem nyerte el a tetszésemet, főleg a csordavokál kaotikus mivolta miatt, de mindenképpen örömteli, hogy egyáltalán valakinek eszébe jutott a dolog. Az öt új szám amúgy nem rossz, azt el kell ismerni, de számomra az előző kiadványukhoz képest (a splitre gondolok a White Warriors nevű csapattal) ez mindenképpen visszalépés. A zene komplexitásának gyengülése valamint az ének "tisztábbá" válása sajnos rontott az összképen, pedig a szövegek még jobbak lettek, mint az eddigiek; a Dévényi Tibi "bácsinak" szánt opuszt csak ajánlani tudom mindenkinek, aki vevő a beteg humorra.
Mivel a felállás szinte teljesen új a legutolsó kiadványhoz képest, így valószínűsíthető, hogy a banda még keresi a hangját és pont ezért tűnik egy kissé visszalépésnek az eddigiekhez képest jelen produkciójuk.
A korongot kiadó Lél Records 333 példányra limitálta a példányszámot, ezért mindenki idejében tegyen szert a saját lemezére, mert nem biztos, hogy jövőre ilyenkor még lesz belőle.

2008. november 23., vasárnap

Gungnír MCD

Hatecore