2013. április 22., hétfő

Fehér Törvény - Új irány | kritika

Három évet kellet várni a Fehér Törvény zenekar kedvelőinek az új hanghordozóra, ami a német Rebell Records gondozásában látott napvilágot. Nagy kíváncsisággal tettem be a lemezjátszómba, és többszöri áthallgatás után gondoltam hogy írok róla pár sort kedvcsinálónak.


A lemez egy filmbevágással, és egy durván másfél perces fülbemászó intróval indul, ami jól megalapozza a hallgató hangulatát a lemezhez. Az első szám a "Something Inside" címet viseli, és ahogy a címéből is kiderül, angol nyelven íródott a szövege. Szinte rögtön megállapítható, hogy a gitárosváltásnak köszönhetően, a zene szinte minden metálos elemet elvesztett, az előző "Szemben a világgal" lemezhez képest, csak színtiszta erőszakos és nyers hardcore maradt. A következő, már magyar nyelvű számnak, a "Válasz"-nak az eleje ismerős lesz mindenkinek aki az utóbbi 1-2 évbe volt a zenekar koncertjén, hiszen ezt rendszeresen elő szokták adni. Élőben is megállapítottam már, hogy egy nagyon jól sikerült számról van szó, viszont a stúdiófelvétel teljesen megerősített ebben. A lemez legjobb dala ez a szerzemény. Mind a zenével, az énekkel, és a szöveggel a világra zúdítják az összes haragjukat a srácok, és profi módon teszik mindezt. A "Nincs Igazság" című szám a következő a lemezen. Rövid, nagyságrendileg egy jó egyperces zúzás, szerintem egy kifezejezetten tetszetős gitártémával, és odamondós szöveggel, jó választás volt ez a szám is. Az ezutáni számot valószínűleg sok hardcore rajongó ismerni fogja, mivel egy Hatebreed slágert dolgoztak fel, az "Empty Promises"-t. Profi módon van előadva, minden ott van a helyén, hozza azt a szintet amit az eredeti verzió. Ezután jön az általam nagyon izgatottan várt "N.S.A.L.F" (National Socialist Animal Liberation Front). Amint az már a cd hátoldaláról kiderült, Sandro (ex-HFB/Drizzatorti) és a Blind Justice zenekar a felelős az énekért. Amint azt az olasz NSHC arcoktól várhattuk, van benne darálós és hörgős rész is, ami nagyon nagy sikert aratott nálam, a zenét természetesen itt is a Fehér Törvény írta. A soron következő "Pókerarc", ami egy jó kis táncolós darab, frankó belassulással a közepén. A "Tiszta És Egyenes" szintén nem lesz új a koncert látogatóknak. A dal, az itthon is egyre elterjedtebb straight edge életmódra buzdítja a hallgatóját. A következő dalnak, a "Pózer"-nek a szövege egy mozgalmon belüli problémát feszeget, nem is magyaráznék bele semmit. A "Vak Vezet Világtalant" című számban a mikrofonnál Maci mellet, Bütyököt (ANV/Agresszív Fellépés) fedezhetjük fel, aki hozta a tőle megszokott nagyon jó produkciót. A "Media Made God" szövegéért és énekéért a White Wash/SLN-ből ismert Reno a felelős, a zenéért továbbra is a Fehér Törvény. Ezután ismét egy koncertes szám, a "Csak Mondtad" jön, kevesebb mint két perc zúzda, nagyon jól összerakva. Az album egyik legjobbja. A "Globalizált Értékrend" egy jó kis befejező szám, bár bennem ez hagyott a legkevésbé nyomot.

Az album érdekessége hogy kétféle verzió lett legyártva, egy a német hatóságokkal való összetűzés elkerülés reményében, amin az "N.S.A.L.F" és a "Válasz" nem szerepel, és egy limitált 350 darabos "magyar verzió" amin minden szám megtalálható. Külön említést és figyelmet érdemel az énekes produkciója, nagyon sok fejlődésen esett át, és a számokban lévő csordavokálok is nagyon a helyükön vannak. Összességében csak ajánlani tudom minden hardcore/hatecore fanatikusnak ezt a lemezt, megérte rá várni. Osztom azoknak a véleményét, akik szerint a zenekar legjobb munkáját fogja a vásárló a kezében tartani. 9/10

Nincsenek megjegyzések: